VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Depositosparen: alleen met geld dat je écht kunt missen

Geplaatst op: 23-08-2019, 15:26:15

De rente op normale spaarrekeningen zakt steeds verder richting de nul. Wie nog iets van rendement wil maken, moet dus iets anders doen met zijn geld. Een alternatief kan zijn om te sparen in een deposito.

Wat is depositosparen?

Als je een depositospaarrekening opent, zet je je geld voor langere tijd weg, variërend van een paar maanden tot 20 jaar. Hoe langer de periode, hoe hoger de rente die je krijgt. De bank hoeft jouw geld immers niet achter de hand te hebben, zoals wel het geval is bij een normale spaarrekening. Het geld kan worden geïnvesteerd in langer lopende projecten, die ook meer opbrengen.

Hoeveel rente krijg ik op een deposito?

Dat hangt ervan af hoe lang je het geld wegzet en hoe hoog het bedrag is. Wie zijn geld vijf jaar kan missen, kan tot maximaal 1,45% rente krijgen, blijkt uit een overzicht van Geld.nl. De minimum-inleg is dan wel €10.000. Wie iets minder heeft gespaard, kan maximaal 1,40% krijgen. Wie het geld tien jaar kan missen, kan tot 1,75% krijgen. Een rekenvoorbeeld: €1000 groeit in tien jaar tijd bij 1,75% rente uit tot €1189. Bij de 0,02% rente die je bij de meeste grote banken krijgt, komt er in tien jaar slechts €2 bij.

Zitten er risico’s aan depositosparen?

De banken die de hoogste rentes betalen zijn geen Nederlandse banken, maar bijvoorbeeld het Estse Bigbank of het Italiaanse Imprebanca. De Europese Unie schrijft voor dat spaartegoeden tot €100.000 worden gegarandeerd door een nationaal fonds. Bij een bank uit een EU-land zit je met een tegoed tot maximaal een ton per persoon dus wel goed

En als ik het geld nu toch ineens echt nodig heb?

Tussentijds je geld opnemen mag alleen met toestemming van de bank. Sommige banken hebben in hun voorwaarden opgenomen dat je het geld bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of echtscheiding mag opnemen. Of je mag het opnemen, maar zonder je rente of tegen een boete. Sommige banken geven de toestemming helemaal niet. Alleen bij overlijden geeft elke bank het saldo zonder boete vrij. Lees dus goed de voorwaarden en zet alleen geld op een deposito dat je die periode echt kunt missen, adviseert Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Moet ik belasting betalen over een deposito?

Het saldo op een depositorekening valt, zoals alle spaartegoeden, onder het vermogen in box 3. Maar heb je het geld bij een buitenlandse bank weggezet? Dan betaal je daar mogelijk ook belasting. Dubbel betalen is niet nodig, is binnen de EU afgesproken. De meeste banken helpen je met de nodige formulieren voor de fiscus.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 23 augustus 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina